жена с маска държаща синтетичен канабис в прозрачно шишенце

Натурални или синтетични канабиноиди?

Изучаването на нюансите и различията между синтетичните и натуралните канабиноиди е от съществено значение за разбиране на техните ефекти, рискове и правни последици. 

Ще разгледаме значението и различията между естествени и изкуствени канабиноиди, като разгледаме как въздействат върху здравето и какви са потенциалните рискове при тяхната употреба.

Какво са Синтетичните Канабиноиди

Синтетичните канабиноиди, като JWH-018 и неговите производни, като JWH-250 са изкуствено създадени съединения, проектирани да имитират ефектите на естествените канабиноиди като се свързват с СВ1 и СВ2 рецепторите в тялото. Въпреки че те постигат обща цел да взаимодействат с ендоканабиноидната система в тялото, синтетичните канабиноиди се различават по химичния си състав, силата си и физиологичните си ефекти.

Това са дизайнерски препарати, които се пръскат, вдишват или пушат, а от 2002 година насам се откриват и в течна форма в САЩ и Великобритания. На пазара се откриват ароматизанти или билкови смеси за пушене под имена като К2, Spice или синтетичен канабис. 

Често са означени като неподходящи за консумиране от хора, за да се избегне отговорността на производителите и търговците. Повечето от синтетичните канабиноидни са произведени в Китай и след това са превозени в Европа – в насипно състояние.

Химична Структура

Синтетичните канабиноиди, за разлика от естествените канабиноиди, получени директно от растението канабис, се създават в лаборатории, което позволява прецизно манипулиране на техните химични структури. Тази вариативност в химичния състав влияе върху техните фармакологични свойства, включително афинитета за канабиноидните рецептори и потенциала за неблагоприятни реакции върху организма.

Например натуралните канабиноиди имат 3 компонента: лице, тяло и опашка, както е показано на фигурата. 

Химична формула на натуралните канабиноиди

При синтеза на изкуствен канабиноид се използват подобни градивни блокове за лица, тяло и опашка, но молекулата която се получава не е идентична. Молекулата на JWH-250 изглежда по този начин:

Химична формула на молекула JWH-250 синтетични канабиноиди

 

А на JWH-018, по този начин:

Химична формула на молекула JWH-018 синтетичен канабиноид

Резултата е новосъздаденото съединение JWH-018 or JWH-250 наречено “спайс” което има същите градивни компоненти но е с различна топология както е показано на фигурата. От там идва и разликата в ефекта.

Сила и Продължителност на ефекта

Едно от най-съществените различия между синтетичните и естествените канабиноиди се крие в тяхната сила и продължителност на ефектите. Синтетичните канабиноиди често предизвикват по-силни и продължителни психоактивни ефекти в сравнение с THC, основният психоактивен компонент на канабиса. Тази увеличена сила представлява уникални рискове за потребителите, особено за тези, които не са запознати с силата и дозировката на съединението.

Негативни ефекти след употреба на синтетични канабиноиди

Известните отрицателни ефекти на синтетичните канабиноиди включват:

  • Увеличено сърцебиене
  • Параноя и силна тревожност
  • Гадене и повръщане
  • Обща конфузия и влошена координация
  • Припадъци
  • Силно желание за повишаване на дозата, абстиненция 
  • Симптоми на абстиненция и желание за увеличена употреба продължават до една седмица след последния прием
  • Липса на яснота относно чистотата на продукта и много възможни опасни примеси в него
  • Рязко влошаване на здравословното състояние след употреба, включително задушаване, повишаване на кръвното налягане, съдоразтягане в бъбреците, далака и черния дроб, претоварване на вътрешните органи и некроза на тъканите
  • Състояние на психоза и негативно въздействие върху хора с психични разстройства

Фрапиращо увеличение на броят на смъртните случаи, свързани с употреба на синтетичен канабис се наблюдава за периода 2014-2015 год., правейки го фатално опасен за здравето в сравнение с естествените канабиноиди, при които няма такива случаи.

При някои пациенти ползващи синтетични канабиноиди са забелязани симптоми като затруднения в говора и слабост в едната половина на тялото и настъпване на исхемичен инсулт или фатален край.

Сравнение с Натуралните Канабиноиди

Цвете на канабис и надпис "канабиноиди"

Естествените канабиноиди, като THC и CBD, се извличат директно от растението канабис и споделят структурни сходства с ендогенните канабиноиди, произвеждани от човешкото тяло. В сравнение, синтетичните канабиноиди са напълно изкуствени, направени в лаборатория и варират по структура и състав спрямо своите естествени съпоставки. Синтетичните например могат да се приготвят от изкуствени опиоиди като хероин, фентанил и др., които помагат при регулирането на болката, но са вредни за тялото и органите в дългосрочен план.

Канабиноидите, които се извличат естествено от конопа, са доста различни от тези, направени синтетично, що се отнася до начина, по който работят с канабиноидните рецептори в мозъка (CB1 и CB2). За разлика от естествените канабиноиди, синтетичните могат да имат различни нива на афинитет и активиране, които могат да причинят нежелани ефекти и сериозни физически реакции.

 

Листа на канабис и химична формула на CBD. Синтетичните канабиноиди, носят потенциални здравни опасности и рискове като неблагоприятни реакции и дори смъртни случаи, които излизат от обхвата на техните психоактивни ефекти. В сравнение, естествените канабиноиди, извлечени от растението канабис, имат по-дълга история на човешка консумация и по-малко рискове при отговорна употреба. Продуктите, предлагани от Pure For Life™, са формулирани с естествено извлечени натурални канабиноиди, запазвайки всички полезни ефекти на конопеното растение и бъдейки напълно безопасни и благоприятни за здравето на организма.

Заключение

Естествените канабиноиди извлечени от растението имат много по здравословнои въздействие и са много по подходящи за медицински продукти. Синтетичните съединения се различават значително от естествените по техния химичен състав, сила и въздействие върху организма. Разбирането на тези разлики е от съществено значение за управлението на рисковете и опасностите, свързани с употребата на синтетични канабиноиди, и за прилагането на ефективни стратегии за предотвратяване на негативните последици.

 

Pure For Life™ произвежда козметика с добавен естествено извлечен канабисов екстракт, включително масла, вейпове, тинктури и други козметични продукти, изработени от изцяло естествени съставки и 100% натурален пълноспектърен коноп.

Shopping Cart